Kako zaposliti tujca?

10.02.2021

Iz kje prihaja tujec?

Način zaposlitve tujca v prvi vrsti zavisi od narodnosti tujca. Če tujec prihaja iz države, ki je članica Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švicarske konfederacije, so njegove pravice in obveznosti pri sklenitvi delovnega razmerja enake pravicam in obveznostim domačih delavcev. Delodajalec zaposli tujca pod enakimi pogoji, kot bi zaposlil slovenskega delavca.

V kolikor želi delodajalec zaposliti tujca, ki prihaja iz tako imenovanih tretjih držav pa ob predpostavki, da kvota delovnih dovoljenj še ni bila izkoriščena, potrebuje enotno dovoljenje za prebivanje in delo oziroma dovoljenje za prebivanje in dovoljenje za delo izdanega na podlagi bilateralnih sporazumov, osebnih delovnih dovoljenj ali dovoljenj za samozaposlitev.

Kdaj je potrebno opraviti postopek kontrole trga dela?

Postopek kontrole trga dela (obrazec PDM-KTD) je na spletni strani Zavoda za zaposlovanje potrebno oddati praktično v vseh postopkih, kjer želimo zaposliti tujca iz tretje države. Namen postopka je, da Zavod za zaposlovanje, preden dovoli zaposliti tujca, v evidenci brezposelnih oseb preveri, da ni ustreznih domačih kandidatov.

Izjemo od tega pravila predstavljajo poklici, ki niso vezani na trg dela in so označeni kot deficitarni poklici. Pri slednjih torej predložitev obrazca PDM-KTD pred oddajo vloge za pridobitev enotnega dovoljenja ni potrebna.

Kako tujec izkaže delovna znanja?

Tujec lahko izkaže svoje znanje s pridobljeno diplomo, ki jo je izdala akreditirana in priznana ustanova. Znanje se lahko izkaže tudi z delovnimi izkušnjami v dolžini vsaj 6 mesecev.

V primeru, če želi delodajalec zaposliti tujca, ki bo delal v kontaktu s slovenskimi strankami, se zahteva tudi opravljen tečaj slovenskega jezika. Druga posebna znanja so v domeni vsakega delodajalca posebej.

Kje oddam vlogo za zaposlitev tujca?

Praviloma se vloge oddajajo na Upravnih enotah Republike Slovenije. Izjemo predstavljajo državljani Bosne in Hercegovine ter državljani Republike Srbije. Z omenjenima državama ima Slovenija sklenjena bilateralna sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji in zaposlovanju delavcev migrantov iz Srbije v Slovenije.

Postopek oddaje vlog je pri državljanih BiH in Srbije večfazen. Sprva je potrebno elektronsko oddati obrazec za kontrolo trga dela, se povezati s tujim Zavodom za zaposlovanje in mu oddati zahtevano dokumentacijo, oddati vlogo na Zavodu za zaposlovanje RS in po izdanem soglasju za delo vložiti vloge še na Upravno enoto, ki izda dovoljenje za prebivanje.

Koliko časa je potrebno čakati na izdajo dovoljenja?

Čas od vložitve popolne/kompletne vloge do izdaje dovoljenja je odvisen od samega postopka, ki se zahteva za pridobitev ustreznega dovoljenja. V povprečju lahko zatrdimo, da je ta čas nekje od 2 do 3 mesece.

Kljub temu, da imajo upravni organi zakonsko določene roke za odločanje v postopkih, bi roke lahko poimenovali bolj instrukcijski. Predvsem je pomembno, kje se vloge oddajo. Pravilo je, da naj bi se vloga oddala na Upravni enoti, kjer bo delavec prebival, oziroma kjer ima sedež delodajalec. Posledično prihaja do preobremenitev večjih Upravnih enot, zato prihaja do večjih zamud. Če je le mogoče, bi svetovali poslovanje z manjšimi Upravnimi enotami.

Mnogim podjetjem je postalo zaposlovanje tujcev nuja. Postopki pridobitve delovnih dovoljenj so lahko nerazumno dolgi in povezani z vrsto birokracije, ki je mnogokrat povsem nerazumljiva in neživljenjska. Kljub vsemu je lahko postopek relativno hiter in ne obremenjujoč, če se ga pravilno lotite. Naj bodo novi delavci naložba za uspešno prihodnost in rast podjetja.

 
 
 
 
 
 

Pišite nam

 

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

    1. Ekspekta d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kontakt

Ekspekta d.o.o.
Dunajska cesta 63
1000 Ljubljana

Tel.: +386 8 205 93 74
Tel.: +386 31 726 555
Faks: +386 8 205 93 73
E-mail: info@ekspekta.si

Pon - Pet: 8:30 - 17:30

 
 
 

Zvesti partnerji

Članom Obrtne zbornice Slovenije nudimo 5 odstotkov popusta na vse naše storitve in nagrade. 
 
 

Vavčerji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.